Go_back
"Dzik konta Świnia"

Biesiada Myśliwska z EKOwspólnotą

"Dzik kontra Świnia"


Za nami już czwarta edycja tej imprezy, i jak co roku przyniosła przybyłym uczestnikom wiele atrakcji muzycznych, kulinarnych oraz folklorystycznych. Po raz czwarty też Rady Sołeckie z terenu Gminy Świętajno rywalizowały w konkursie kulinarnym z Kołami Łowieckimi z terenu Powiatu Szczycieńskiego w potrawach z wieprzowiny i dziczyzny.

Biesiadę zapoczątkował występ folklorystyczny uczniów wraz z opiekunami z Gimnazjum nr 22 z Kaliningradu. Następnie Wójt Gminy Świętajno Alicja Kołakowska uroczyście otworzyła biesiadę i zachęciła do korzystania z przygotowanych atrakcji.

W czasie wydarzenia można było korzystać z takich atrakcji, jak:

  • 8 Batalion Radiotechniczny Lipowiec 
  • stoisko Stowarzyszenia "Przyjazne Spychowo" wraz z przejażdżkami zabytkowym motocyklem
  • stoisko Leśnego Kompleksu Promocyjnego Nadleśnictwa Spychowo 
  • plac zabaw dla dzieci
  • darmowa fotobudka
  • stoiska handlowe oraz gastronomiczne
  • stoisk rękodzielniczych
  • stoiska Kół Łowieckich oraz Sołeckich

 W tegorocznym konkursie kulinarny sołectwa przygotowały gulasz z wieprzowiny, a Koła Łowieckie przygotowały gulasz z dziczyzny. W tym roku również przewidzieliśmy dwa pierwsze, drugie i trzecie miejsca, wygrywał zarówno gulasz z dzika jak i z wieprza.
Przepyszne gulasze, przygotowane z sekretnych przepisów oceniało jury w składzie: 

  1. 1. Janusz Wojtaś - kucharz z Folwarku Żuławskiego, członek honorowy Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, żywa legenda elbląskiej gastronomii, znawca i wielbiciel kuchni polskiej i myśliwskiej
  2. 2. Michał Denesiuk – Członek Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, ekspert i trener kulinarny, kucharz w Gospodzie „Bulwar” w Jerutkach, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych w Zespole Szkół nr 2 im Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, laureat, medalista, zwycięzca jako opiekun i trener uczniów licznych konkursów kulinarnych na szczeblu wojewódzkim, krajowym i międzynarodowym.
  3. 3. Romuald Amborski – Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Olsztynie
  4. 4. Grzegorz Winiarek – Właściciel Zajazdu Tusinek, gdzie znajduje się znana z serwowania wyśmienitych regionalnych potraw restauracja.
  5. 5. Bartosz Gołębiowski – właściciel Targowskiego Dworu Mazury w Targowie.

Wyniki konkursu kulinarnego: 


Konkurs Kulinarny "Najlepszy Gulasz z Dziczyzny":
I Miejsce Koło Łowieckie "Jeleń" 
II miejsce Koło Łowieckie "Rogacz" 
III miejsce Koło Łowieckie "Żbik" 


Konkurs Kulinarny Najlepszy Gulasz z wieprzowiny:
I miejsce Sołectwo Piasutno 
II miejsce Sołectwo Świętajno 
III miejsce Sołectwo Biały Grunt

Wszystkie Koła Łowieckie oraz Sołectwa otrzymały dyplomy za udział oraz nagrody pocieszenia. Dodatkowo została wylosowana nagroda od publiczności. Ze sceny została zrzucona piłka świnka, osoba która schwytała świnkę lodowała dodatkową nagrodę pośród kół łowieckich i sołectw. Wygrało Sołectwo Jeruty, a piłka świnka powędrowała do losującej dziewczynki.

Po wynikach konkursów naszedł czas na zabawę, na scenę pojawiły się Panie z KIDS ROCK i zaprosiły wszystkie dzieci do wspólnej zabawy.

Wieczorem rozpoczęły się koncerty, a zapoczątkował je występ zespołu Musique Macabre, który działa przy Gminnym Ośrodku Kultury w Świętajnie. Kolejnym zespołem były ŻUKI, wystąpili wraz z Chórem "Pasjonata" ze Świętajna, kóry również działa przy GOK Świętajno. Do tańca rozgrzała publiczność Agnieszka Skrycka z zespołem. Podczas występu KOBRANOCKI nie było wolnego miejsca pod sceną. Gwiazdą wieczoru był zespół Papa D, który rozgrzał publiczność do czerwoności. Piosenki z zespołem śpiewała cała publiczność. Biesiadę zakończyła zabawa taneczna.


Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy wspólnie z nami pracowali, aby te wydarzenie było wspaniałym i niezapomnianym dla wszystkich, którzy odwiedzili nas podczas Biesiady Myśliwskiej z EKOwspólnotą „Dzik kontra Świnia”.


Komentarze: